divendres, 16 de novembre del 2012

SAE. 5è dia. Conferència de Jaume Cela. "El mestre del futur"

Jaume Cela és mestre, pedagog i escriptor de diversos llibres de divulgació pedagògica.

L'objectiu d'aquesta conferència era aprendre a prendre apunts i així organitzar la informació que se'ns transmet oralment i fer-ne una síntesi.
També era per a reflexionar sobre els continguts del tema del qual parlava, “El mestre del futur”.

En l'actualitat, el mestre ha de saber què ha d'aprendre el nen però sense deixar de tenir en compte que el nen necessita jugar i gaudir.
Com el món canvia cada dia, cada vegada s'utilitzen més les noves tecnologies per a tot, tant fora com dintre de l'escola, i això ens fa canviar la nostra manera de veure el món.

Per una altra banda, cada vegada trobem més immigració. Les escoles, per exemple, es troben plenes de diversitat, tant cultural, com de creences i valors. Es així quan apareix el problema de la comunicació. Si un nen no sap la llengua, es difícil poder comunicar-s'hi amb ell per a fer-li saber el que ha de fer. És llavors quan el mestre ha de saber encaminar la classe per a que el nen pugui entendre el que s'està fent i si cal, variar una mica el guió de forma de fer.

En el futur, on ens veurem nosaltres, tindrem el compromís d'educar els infants i saber donar resposta a situacions com per exemple la abans esmentada del llenguatge.

Tot mestre ha de saber que hi han d'haver certs elements que estiguin sempre presentes en l'ensenyament educatiu, començant per no rebutjar mai a cap infant i com se'ns va ensenyar a seminari, mostrar sempre la realitat i no amagar-la als seus ulls mai.
Els mestres han de tenir una relació afectiva amb el nen ja que un nen s'ha de sentir estimat per a poder tenir estabilitat emocional.

Un bon mestre ha de saber motivar als seus alumnes per a que aprenguin i també saber escoltar-los, saber què volen dir, no suposar-lo.
S'ha d'incentivar la pregunta. Venen a l'escola a preguntar, no tenen que tenir por d'equivocar-se i ensenyar-los a ser autònoms. En certes ocasions, que ells puguin crear els seus projectes sense un model establert.

Una cosa molt important és no malmetre mai l'autoestima del nen. Un professor pot arribar a ser una persona molt important en el futur d'un nen. Hi han hagut moltes persones que han deixat de fer una cosa (selectivitat, una carrera...) perquè el seu mestre els hi ha dit que no podrien ser capaços d'arribar fins allà, i això és molt trist. Un mestre ha d'ajudar al nen a que vagi cap endavant, no a que ho deixi sense ni tan sols intentar-ho.

Trucs per portar el dia a dia com a mestre i entretenir als nens mentre aprenen és utilitzar molt el sentit de l'humor. Com hem après a COED, l'humor trenca la tensió entre persones i aporta més confiança.

I per últim, confiar. Confiar i saber esperar que el que la llavor que plantem doni fruit.


Per a saber més d'ell, podeu visitar aquesta pàgina: Escriptors.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!