dilluns, 17 de desembre del 2012

World Wide Web i Web 2.0

World Wide Web
El 13 de març de 1989, Tim Berners-Lee va proposar un sistema d'hipertext organitzat en web per a poder millorar l'intercanvi d'informació entre els seus investigadors i el 12 de novembre del 1990 publica una proposta més formal anomenada “World Wide Web”, una web de documents d'hipertext per a ser visualitzats a través d'un navegador web.

Què és?
World Wide Web, (l'acrònim del qual és “WWW”, Teranyina d'abast mundial) o Web, és una xarxa de pàgines escrites com s'ha dit anteriorment, en hipertext, mitjançant el llenguatge de marcatge HTML i vinculades entre si formant un sol cos de coneixement pel qual s'hi pot navegar.

Per accedir és necessari un navegador web.

Curiositat
En català, quan es parla de "web" en masculí es fa referència al sistema web o bé a un lloc web, però quan es parla de "web" en femení es fa referència a només una de les pàgines web del sistema. 

Vídeo explicatiu
By: Leelefever


Web 2.0 
Web 2.0 és un concepte esmentat per primer cop al 2004 per O'Reilly Media que es basava en comunitats i en serveis d'allotjament (hosting en anglès).

Quan esmentem el terme Web 2.0, ens referim a una sèrie d'aplicacions i pàgines d'Internet que utilitzen la intel·ligència col·lectiva i la intercreativitat per proporcionar serves interactius a la xarxa.

Què és?

El terme Web 2.0, que es refereix als canvis que es fan en l'ús de la plataforma, s'associa a les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva de la informació i la col·laboració dins la Web (de la qual hem parlat anteriorment). També en el fet de compartir entre usuaris espais per a fotografies, textos i vincles amb altres llocs web (web-sites).


Un lloc Web 2.0 permet als seus usuaris interactuar amb d'altres usuaris i també canviar el contingut del lloc, a diferència que els llocs web no interactius, que tal com diu la paraula, els usuaris no poden interactuar els uns amb els altres, així que només es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona.


D'acord amb Tim O'Reilly, “Web 2.0 és la revolució del negoci en la indústria dels ordinadors causat per la mobilitat de la plataforma d'Internet i un intent d'entendre les regles per a l'èxit sobre el que és nou a la plataforma”.


Què origina?
La democratització dels mitjans fent que qualsevol tingui les mateixes possibilitats de publicar notícies que un diari tradicional.

Exemples de Web 2.0
 Més a: GoEdOnline, a Slideshare


Web 1.0 i Web 3.0
La Web 1.0 (1991-2003), és la forma més bàsica que existeix. Es refereix a un estat de la World Wide Web i qualsevol pàgina amb un estil anterior al de la Web 2.0.

Només és de lectura, amb navegadors només de text on l'usuari no pot interactuar amb el contingut de la pàgina. Ni comentaris, ni respostes, ni cites...
 *** 
La Web 3.0, que va aparèixer per primer cop en 2006, suggerida per analogia, seria la web intel·ligent, que selecciona els continguts d'acord amb les preferències de l'usuari alhora que en permet la interacció.

“Web 3.0” és una expressió que s'utilitza per descriure l'evolució de l'ús i la interacció dels usuaris en Internet.

L'expressió és utilitzada pels mercats per a promocionar les millores respecte a la Web 2.0.

 
Informació extreta de: Viquipèdia Web 2.0, Wikipedia Web 2.0, Viquipèdia WWW, Wikipedia Web 1.0, Wikipedia Web 3.0,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!