divendres, 28 de setembre del 2012

Anna Pérez. Conferència de blocs i educació

En entrades anteriors... 

***
L'11 de novembre de 2008 la Mestra Anna Pérez va oferir a Blanquerna una conferència sobre els blocs i l'educació.

By: Bitàcola de Mestra TIC
Adonem-nos que actualment, entrar a Internet significa accedir a un món audiovisual i multimèdia, un món que ha anat evolucionant cap a la comunicació a través dels sentits.



Ara tothom pot aportar continguts, ja no som simples espectadors o lectors, i podem també interactuar amb els continguts penjats.



Com ja coneixem, és als blocs, on majoritàriament queden recollits aquests continguts, ja siguin als blocs personals o als col·lectius. Els quals també han anat evolucionant al llarg del temps i actualitzant-se i ajudant a enriquir i a guanyar nivell visual i comunicatiu els missatges i els continguts dels “post” als blocs. Donen la possibilitat d'afegir més coses, ja siguin imatges, galeries d'imatges, de vídeos, d'àudio, presentacions...


Podem també expressar-nos amb els sentits, parlar, escoltar, mirar... I transmetre a través de llenguatge multimèdia transmetre sentiments, il·lusions, esperances.. I proposar MEMES, que reforcin el que volem expressar.

Però sorgeixen diverses qüestions:
Estem preparant als alumnes per a la societat en que han de viure?
Podem prohibir la utilització de mòbils a classe, però els estem enseñant a utilitzar-lo adequadament i a que siguin responsables?

Seguim fent recerca d'informació en una única font havent-hi milers a l'abast?
Com llibres de text, oblidant totes les que tenim a Internet.

Estem donant un sentit útil i didàctic a Youtube, messenger, metroflogs...?
A YouTube per exemple, hi han vídeos penjats que no són gens adequats, però no podem dir per això que és una pàgina inadequada, horrorosa... L'eina no ho és, som les persones que no utilitzem adequadament aquesta eina.

Continuem veient l'escola com a una realitat tancada, desconnectada del món?
L'escola s'ha d'obrir a aquesta nova manera de fer o a de seguir ensenyant com fins ara?

Aprofitem les noves plataformes per a millorar la didàctica i l'educació?
Habitualment utilitzem Viquipèdia i no ens plantegem buscar informació a altres llocs d'interès que seran més verídiques i ajudaran a millorar l'aprenentatge.

Qui és el protagonista, el mestre o l'alumne?
Qui és el centre de l'aprenentatge? L'alumne, ja que el mestre el que busca és que l'alumne aprengui a utilitzar adequadament la informació i no fer un “Copia i pega” sinó ajudar-se de pàgines com a base per a cercar, relacionar i comparar aquesta informació, es a dir, transformar-la.


Com ens trobem educant alumnes del s. XXI que viuen de ple el món d'Internet multimèdia i les possibilitats de comunicar i crear continguts, les escoles estan començant a fer un ús educatiu des blocs, ja que tenen una capacitat d'afavorir les competències lingüístiques i digitals.
Com ja sabem, els blocs fan possible l'escriptura en xarxa, el poder treballar, per tant, de manera cooperativa en el que ja coneixem com a treballs col·laboratius.

  • Vídeo de la conferència d'Anna Pérez:

  • El suport visual que va utilitzar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!